Jak si najít práci hned po škole

Hledání práce

Diplom v ruce a co teď?   

Gratulujeme. Dokončili jste studium a konečně máte v ruce vysněný diplom. Teď nastává ten pravý čas vrhnout se do víru pracovního světa a zúročit všechny znalosti a dovednosti, které jste se na škole naučili. Ale jak na to? 

Hledání práce po škole může být náročné, ale s trochou snahy a správným přístupem to zvládnete levou zadní. Samozřejmě, ideálním stavem by bylo mít práci nebo stáž přímo během školy. Ne vždy se ale daří skloubit studium a práci. V takovém případě může být start na trhu práce o něco náročnější než pro absolventy, kteří již mají pracovní zkušenosti. Ale hlavu vzhůru! S trochou snahy a vytrvalosti to vždy dopadne dobře. 

Než se pustíte do hledání:  

  • Ujasněte si své pracovní cíle: Z počátku si položte ty nejdůležitější otázky: Chcete zůstat ve svém oboru? Co od práce očekáváte? Jaké jsou vaše platové požadavky? 
  • Sepište si životopis a motivační dopis: Váš životopis by měl být jasný, stručný. Dejte mu jasnou strukturu a přehlednost. Používejte nadpisy a podnadpisy. Vyhněte se nudnému dokumentu ve Wordu. Existuje mnoho online nástrojů a šablon, které vám pomohou vytvořit atraktivní životopis, který zaujme na první pohled. A co je důležité, vyhněte se gramatickým chybám!
    V motivačním dopise se můžete rozepsat trochu více, ale nedělejte si z něj deníček. Dbejte na to, aby motivační dopis ukázal vaše schopnosti a zájem o danou pozici. 
  • Připravte se na pohovor: Na pohovor se vždy pečlivě připravte. Zjistěte si, co nejvíce informací o firmě, do které se hlásíte. Projděte si webové stránky firmy a přečtěte si další dostupné materiály. Nedostatek znalostí o společnosti může u náboráře vzbudit dojem, že o práci u nich tolik nestojíte a že jste se na pohovor nepřipravili. To stejné platí i o pozici, o kterou máte zájem. Prostudujte popis práce a připravte si otázky, které vás zajímají. Ptát se můžete jak na danou pozici, tak i na běh firmy a její firemní kultury. Kladení otázek na pohovoru ukazuje váš zájem o pozici a snahu dozvědět se o ní co nejvíc.  
Tipy pro snadné hledání práce: 

  • Využijte pracovní portály: Existuje mnoho webových portálů a aplikací, které vám pomohou najít volné pracovní pozice v jakémkoliv oboru. Oslovit můžete i personální agenturu, která by vám s hledáním mohla taktéž pomoci.
    TIP: Oslovte naši personální agenturu GoodCall. Rádi vám s hledáním práce pomůžeme. 
  • Oslovte přímo firmy: Nebojte se kontaktovat firmy, u kterých by se vám líbilo pracovat, i když zrovna nemají inzerovanou žádnou volnou pozici. Kdo ví, možná je zaujmete a nějaké místečko se pro vás najde. 
  • Rozšiřte profesní sítě: Jedním z nezbytných kroků je v dnešní době založení LinkedIn profilu. Tam můžete dát světu vědět, že jste otevřeni novým pracovním příležitostem a dostanou se k vám pracovní inzeráty, které na klasických portálech třeba ani nejsou. Navíc o sobě dáte vědět i náborářům, kteří často právě na LinkedInu hledají nové posily do týmů.
    Další možností, jak si rozšířit síť kontaktů, jsou například pracovní veletrhy, kde můžete navázat kontakty osobně. 
  • Nebojte se brigád a stáží: Chápeme, že byste rádi měli hned stabilní práci a pravidelný finanční příjem, ale věříme, že i krátkodobá práce vám může pomoci získat cenné zkušenosti a navázat kontakty. Navíc ani u stáží se nemusíte bát, že byste pracovali úplně zadarmo. V některých organizacích jsou stáže plně placené. To znamená, že stážisté obdrží finanční odměnu za svou práci, která je obvykle stanovena na základě místních pracovních standardů a délky stáže. 
  • Zaměřte se na vaše soft skills: Soft skills neboli měkké dovednosti jsou vaše vlastnosti a osobní dovednosti. Mnoho firem dnes bere v potaz i je! A co do soft skills například patří?
    Komunikace
    Týmová práce
    Schopnost řešení problémů
    Organizace a time management
    Adaptabilita a flexibilita
    Kritické myšlení
    Kreativita
    Empatie a interpersonální dovednosti 
  • Buďte trpěliví a vytrvalí: Hledání práce může trvat i několik měsíců. Nevzdávejte se! Všechno zvládnete. 

Proč je důležité si najít práci co nejdříve po škole? 

  • Získáte cenné zkušenosti: Čím dříve začnete pracovat, tím dříve získáte relevantní zkušenosti, které vám pomohou v dalším profesním životě. 
  • Vyhnete se díře v životopise: Po škole budete možná cítit potřebu delšího odpočinku a prožití nějakého dobrodružství, než se plně vrhnete do profesního života. To je v pořádku, ale musíte počítat s tím, že dlouhá doba nezaměstnanosti může vyvolat u potenciálních zaměstnavatelů otázky. 
  • Získáte konkurenční výhodu: Na trhu práce je mnoho absolventů, kteří jako vy hledají zaměstnání. Ukažte proto co nejdříve, co ve vás vězí! 

TIP: Nechte si posílat volné pozice na váš e-mail. Nastavte si na webu GoodCall watchdog, který vám bude zasílat nabídky práce přímo do schránky!  

Hledání práce není nikdy jednoduché. Pro nikoho. Je jedno, jestli máte praxi nebo ne. Vždy si člověk musí projít tím stejným kolečkem, ale s odhodláním a vytrvalostí to zvládnete a brzy najdete práci, která vás bude bavit a naplňovat.